”Ilman Buildieta se olisi voinut jäädä huomaamatta” – Buildie auttaa taklaamaan laatuvirheet Suomen suurimman ympäristöinvestoinnin työmaalla

Helppokäyttöinen Buildie vei työmaan dokumentoinnin ja laadunvalvonnan uudelle tasolle – rakentamisen läpinäkyvyys on urakoitsijoille kilpailuetu.

Tampereen Sulkavuoressa on parhaillaan käynnissä Suomen suurin yksittäinen ympäristöinvestointi. Alueelle rakentuu uusi jätevedenpuhdistamo, joka tulee valmistuttuaan vastamaan kaiken kaikkiaan kuuden kunnan jätevedenpuhdistuksesta. Edellytykset laitoksen toimintavarmuudelle ja hyvälle jäteveden puhdistustulokselle luodaan jo urakkavaiheessa, joten rakentamisen laadun on oltava kunnossa.

Laatua on kuitenkin hankala valvoa työmaakäynneillä, sillä pelkästään siirtolinjahankkeiden osalta työmaita on käynnissä useita yhtä aikaa.

– Työmaakäynnit ovat tärkeitä, mutta kun työmaita on käynnissä monta ja niiden valmistelu on eri vaiheessa, ei niillä käyminen ole päivittäin mahdollista, taustoittaa keskuspuhdistamohankkeen siirtoviemärihankkeen projektipäällikkö Marko Männynsalo.

Valokuvadokumentaation ongelma taas perinteisesti on ollut se, ettei kuvia ole otettu niin järjestelmällisesti, että niistä olisi voinut seurata työmaan etenemistä, ainakaan reaaliaikaisesti. Kun urakoitsijoita on useita, myös dokumentaation laatu on ollut vaihtelevaa ja dokumentit ovat olleet levällään milloin missäkin.

– Jos jotakin on tarvinnut tarkistaa dokumentaatiosta, on saatu aikaan melkoinen härdelli, kun kuvia etsitään tilaajan, valvojan ja urakoitsijoiden sekalaisista arkistoista, Männynsalo kertoo.

Sulkavuoren siirtolinjahankkeissa nämä ongelmat ratkaistiin Buildiella, josta muodostui nopeasti keskeinen tapa jakaa tietoa projektin eri toimijoiden ja työmaiden välillä.

Laatuvirheet paljastuvat ilman päivittäistä työmaalla ravaamista

Männynsalon mukaan Buildien valttikortti on se, että se sopii hyvin sekä lapiomiehen että toimistossa istuvan insinöörin kouraan. Helppokäyttöisyys madaltaa kynnystä dokumentaatioon ja työmaalla urakoitsijat ovat ottaneet sen hyvin vastaan.

– En ole katsonut, kuinka paljon kuvia on tähän mennessä jo tullut, mutta niitä on paljon ja ne ovat laadukkaita. Buildiessa iso juttu on juuri sen helppokäyttöisyys. Valokuvadokumentaatio tapahtuu ihan samalla tavalla kuin minkä tahansa kuvan ottaminen kännykällä, Männynsalo kertoo.

Kun kuvia ottavat rutiininomaisesti kaikki työmaan osapuolet aina kaivinkonekuskista valvojaan, Buildien kuvavirtaa selaamalla saa nopeasti reaaliaikaisen kokonaiskuvan työmaasta.

– On tätä päivää, että työmaalla otettu valokuva tallentuu automaattisesti pilveen ja on kaikkien hankkeessa mukana olevien nähtävillä. Yhdenkin kerran selasin palaverin tauolla Buildieta ja huomasin työtavoissa puutteita. Laitoin urakoitsijalle viestiä saman tien, ja puutteet korjattiin. Jos Buildieta ei olisi ollut, virhe olisi voinut jäädä huomaamatta, Männynsalo kertoo.

Jatkuvasti kehittyvä Buildie tulee olemaan kiinteä osa rakentamista

Männynsalo pitää erityisen hyvänä sitä, että Buildieta kehitetään joustavasti ja käyttäjien toiveita kuunnellen.

– Esimerkiksi kun toivoimme simppeliä työmaan katselmusraporttia, saimme sellaisen. Seuraavaksi toivelistallamme on muoviputkien asennustyön tarkastuslista, jonka pystyisi Buildien avulla täyttämään suoraan kentällä ilman, että tarvitsee kaivaa läppäriä ja Exceliä esille, Männynsalo listaa menneitä ja tulevia kehityshankkeita.

Männynsalo uskoo, että rakennusalan läpinäkyvyys ja avoimuus tulee jatkossa lisääntymään yhä entisestään. Jos Buildie ei vielä tänään ole nykypäivää kaikilla työmailla, tulevaisuudessa näin tulee olemaan.

– Näen, että urakoitsijalle rakentamisen avoin dokumentointi on kilpailuetu. Tekemistään läpinäkyvästi dokumentoivat urakoitsijat ajavat ohi niistä, jotka vain nopeasti kaivavat montun, heittävät putket perään ja äkkiä peittävät jäljet, Männynsalo summaa.

Haluatko tuoda työmaanne dokumentoinnin ja laadunvalvonnan tähän päivään? Ota yhteyttä!

Taneli Ristmeri
toimitusjohtaja
0400 610 102

Lue lisää Tampereen Seudun Keskuspuhdistamosta: www.keskuspuhdistamo.fi