Edistyksellinen tekniikka luo suoria säästöjä kaupungille

Kunnallistekniikan rakentamista ja huoltoa dokumentoidaan Ylöjärvellä Buildie -sovelluksella.

Dokumentointi on ehdottoman tärkeää

Ylöjärven kaupunki otti Buildien käyttöönsä vuonna 2017. Se on nyt laajasti käytössä investointihankkeissa ja kunnossapidossa.

”Pidän dokumentointia ehdottoman tärkeänä. Dokumentointi on aloitettava jo suunnittelun aikana ja sitä on jatkettava aina siihen asti, kunnes hanke on saatettu valmiiksi ja tiedot koko hankkeesta saatu tallennettua tuleville polville”, kertoo yhdyskuntatekniikan päällikkö Mirko Harjula:

”Aikaisemmin yhtenäistä toimintamallia ei ollut ja parannus entiseen on valtava.”

Jokainen työvaihe kuvataan Buildien valokuvaustoiminnolla. Kuvasta jää automaattisesti tarkat tiedot: kuvattava kohde ja työvaihe, kuvaajan nimi, tarkka kuvausaika ja gps-sijainti. Kuva tallentuu automaattisesti työmaapäiväkirjaan oikeaan kohtaan.

”Dokumentoinnilla varmistetaan tehdyn työn toteutus. Lisäksi tehdyt työt ja käytetyt osat sekä rakenteet voidaan todentaa ja varmistaa myös myöhemmin. Vuosien ja vuosikymmenien päästäkin tiedetään, mitä maahan on upotettu tai millaisin rakentein esimerkiksi tiet on tehty”, Harjula kuvailee.

Säästöjä muodostuu joka päivä

Buildien sisällä voidaan jakaa oikeuksia niin, että esimerkiksi työnjohtajat ja työn tilaajat voivat seurata työn edistymistä reaaliaikaisesti.

”Tässä muodostuu jo selvää säästöä – aina ei ole tarpeen ajaa paikan päälle, vaan päätöksiä työvaiheista on mahdollista tehdä kuvien perusteella”, Harjula kertoo ja antaa toisen esimerkin:

”Kun korjataan jotain, mikä on maan alla, voidaan jo etukäteen tarkastaa kuvista, että mitä siellä maan alla oikeasti on. Se mahdollistaa oikeiden varaosien ja tarvikkeiden hankinnan jo valmiiksi. Työhön voidaan alkaa heti, kun maa kaivetaan auki.”

Säätiedot ja kuvat tallentuvat automaattisesti päiväkirjaan

Kunnossapidon työnjohtaja, rakennusmestari Vesa Toivonen käyttää Buildieta katujen kunnossapitotöissä.

”Käytämme Buildietä lähinnä kohteissa, joissa on jotain vialla tai sitten projekteissa vaihekuvien ottamiseen. Buildien hyöty on meillä se, että se tekee valokuvauksen kohteessa pakolliseksi ja muutkin osalliset johdosta näkevät samat kuvat ja tekstit”, Toivonen kertoo ja jatkaa:

”Suurin hyöty omalla kohdallani on päiväkirjatoiminto. Varsinkin kunnossapitotöissä on tärkeää saada keli- ja toimenpidetiedot tallennettua joka päivä ja automaattinen säätiedon haku on tässä hyvä ominaisuus. Paperiversiot olisivat hankalia, koska ne eivät kulje aina mukana, ja kännykkä kuitenkin on aina mukana.”

Toivonen kertoo, miksi rutiininomainen työvaiheiden kuvaaminen on niin tärkeää:

”Kuvat, joita otetaan, pidetään tallessa ja tarpeen vaatiessa käytetään todisteena tai sitten työntekijöille työmääräyksen apuvälineenä.”

Ratkaisijana jopa riitatilanteessa

Mirko Harjula kertoo esimerkin yksittäisestä tapauksesta, jossa säästettiin aiheettomia korvauskuluja. Kaupunki oli rakentamassa yhteistyössä ELY -keskuksen kanssa uutta kevyenliikenteenväylää. Rakennustyöt dokumentoitiin tarkasti Buildie -sovelluksella. Muun muassa hankkeen lähtötilanne sekä liikennejärjestelyt kuvattiin ja dokumentoitiin Buildien avulla.

Hankkeen valmistuttua ELY-keskus vastaanotti viisi erillistä reklamaatiota ja korvausvaadetta, joissa rakennustyömaata ja sen merkintöjä pidettiin puutteellisina ja tästä syystä syyllisenä auton renkaiden puhkeamiseen. Rakennustyömaa oli kuitenkin dokumentoitu tarkasti Buildien avulla.

Hyvän Buildie -dokumentaation avulla voitiin kuitenkin selvästi todeta, että korvausvaatimukset olivat aiheettomia.

Helppoa käyttöä ja käyttöönottoa

Harjula kertoo, että heillä on ollut helppoa ja ketterää yhteistyötä sovelluksen kehittäjien kanssa. Kehitysideat otetaan tosissaan.

”Kaiken kaikkiaan Buildie helpottaa työtämme monin tavoin. Sovellus on niin helppokäyttöinen, että työntekijät eivät ole moittineet sen käyttöönottoa ollenkaan”, Harjula toteaa.

”Buildiestä on kehittynyt kokonaisvaltainen dokumenttien hallintajärjestelmä sekä dokumentointijärjestelmä. Helppo ja skaalautuva, sekä helposti käyttöönotettava järjestelmä ihan millaiseen organisaatioon tahansa”, Harjula vielä kiittelee.

Lue lisää Ylöjärven kaupungista: www.ylojarvi.fi