Buildie stöder byggplatsers fjärrövervakning

Under coronapandemin har fjärrlösningar varit nödvändiga. Inom byggbranschen kan onödiga kontakter undvikas med hjälp av Buildie när platsövervakning utförs på distans.

Vi har levt exceptionella tider på sistone. Distansarbete har blivit bekant för många i hela landet och många av Buildies kunder har sagt att de inte ens har kunnat gå varken till kontoret eller byggarbetsplatser. Distansarbete och byggplatsövervakning kan låta som en omöjlig ekvation, men det är det inte.

Buildie spelar redan en betydande roll i kvalitetskontroll och dokumentation redan vid många byggarbetsplatser under normala förhållanden, men i en sådan här exceptionell tid framhävs Buildies roll ytterligare. Onödiga byggplatsbesök kan undvikas genom att övervaka projekt från Buildie och instruera arbetare på byggplatsen att göra kvalitativ dokumentation.

– På grund av den exceptionella situationen hålls byggplatsmötena som distansmöten och platsbesöken har varit begränsade. För oss har undantagstillståndet inte orsakat någon nämnvärd förändring, då all dokumentation och kvalitetskontroll sker med hjälp av Buildie. Vi har haft tur då Buildie togs i bruk innan undantagstillståndet och den nya digitala verksamhetsmodellen är nu en rutin. Många aktörer har upplevt utmaningar i vardagen om digitala lösningar inte tidigare har använts i kvalitetskontroll och dokumentation, säger Jukka-Pekka Raja-Aho, kommunalteknikdirektör på Vasa stad.

Fjärrinspektionen av byggplatsen görs genom att fotografera och registrera ändringarna i Buildies platsdagbok

Om avvikelserna traditionellt sett har krävt ett platsbesök kan de nu kontrolleras på distans genom att fotografera och registrera ändringarna i en platsdagbok. Så här fungerar det:

  1. Entreprenören fotograferar avvikelsen med Buildie och skriver i bildtexten typen av avvikelse och en godtagbar förändring, ett arbetsmoment eller ett tilläggsarbete. En preciserad plats används för bilden.
  2. Entreprenören skriver en närmare beskrivning av ändringen eller tilläggsarbetet i Buildies platsdagbok.
  3. Entreprenören ringer beställaren eller arbetsledaren från bygget och hen accepterar avvikelsen. Parterna diskuterar förändringarna per telefon. Diskussionen underlättas med att man under samtalet samtidigt kan se på bilder från byggarbetsplatsen via Buildie, antingen via en mobilapp eller dator.
  4. Kunden eller arbetsledaren bekräftar att ändringarna i platsdagboken är godkända, varefter dagboken kan låsas av båda parterna. Det är allt!

Buildies rapport-funktion möjliggör smidigare fjärrövervakning av byggarbetsplatser.  Fjärrinspektionsrapporten kan innehålla platsen för fjärrinspektionen, text med taligenkänning, platsinformation och adress, foton och bilagor och signatur, vilket gör fjärrövervakningen ännu enklare. Fjärrinspektionsrapporterna är tillgängliga för alla Buildie-användare som prenumererar på rapportfunktionen.

Är du intresserad av att höra mer om Buildies fjärrövervakning? Ta kontakt:

Taneli Ristmeri
Verkställande direktör
+358 400 610 102
taneli.ristmeri@buildie.fi