Tutustu buildielaiseen – Jaakko Rasi, Jr. Test Engineer

Jaakko aloitti vuoden 2021 syksyllä Jr. Test Engineerinä Buildiella ja on tärkeä osa palvelun laadunvarmistusta. Opintojen loppusuoralla oleva Jaakko on saanut työn ohessa suoritettua samalla kouluun kuuluvan työharjoitteluosuuden. Lisäksi Jaakko työstää tällä hetkellä opinnäytetyötä, jossa pystyy hyödyntämään myös töitään. Lue alta lisää mitä Jaakko kertoo Jr. Test Engineerin työstä Buildiella!

Jaakko, mitä teet Buildiella?

Olen parantamassa Buildie-tuotteen laatua osana tuotekehitystiimiä. Testaajat eivät ole ainoita, jotka testaavat tuotetta, sillä myös kehittäjät tekevät testejä samalla kun kirjoittavat koodia. Testaajat lähestyvät eri näkövinkkelistä tuotetta kuin esimerkiksi kehittäjät: me testaamme tuotteen koettelemista eri tavalla, ja tavoitteena on miettiä kuinka se ei enää toimi. Arkisena esimerkkinä voisi sanoa, että ”aukeaako ovi, mutta saako sen myös jumiin.”

Olemme kuin “toinen silmäpari”. Kehittäjät jakavat aikaansa uuden tuottamiselle ja tuotostensa toimivuuden takaamiseen. Testaajina käytämme taas valtaosan ajastamme laadun tarkkailuun ja koko tuotteen eheyden varmistamiseen muulle tiimille ja loppuviimeksi asiakkaille.

Miten päädyit Buildielle?

Etsin loppukesästä 2021 harjoittelupaikkaa tietotekniikan alalta ja löysin Buildien työpaikkailmoituksen koulun intrasta. Pääsin töihin Buildielle ja sain samalla suoritettua opintoihin liittyvät harjoittelut, mikä oli hyödyllistä myös koulun kannalta. Nyt teen opinnäytetyötä, jossa saan yhdistää työn opinnäytetyön aiheeseen. Tutkin millaista testaaminen oli start-upin alussa ja kuinka se kehittyy yhtiön kasvun myötä.

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Tavallinen työpäiväni alkaa siten, että:

  • menen toimistolle
  • moikkailen alkuun työkavereita ja sitten menen työpisteelleni
  • tarkistan sähköposteista ja Slack-keskustelukanavista, että millaista palautetta olemme saaneet asiakkailta – onko jotain kiireellistä
  • jatkan Jira-tikettien pariin ja katson millaisia tikettejä testaajien laarista löytyy
  • työlista muotoutuu yllä olevien toimien perusteella ja niiden työstämisen myötä tulee usein paljon keskusteltavaa tuotepalvelut-tiimin ja kehittäjien kanssa
  • jos on aikaa, niin teen tutkivaa testaamista eli testaan tuotteen eri ominaisuuksia mahdollisten piilevien ongelmien varalta

Päivät ovat melko rutiininomaisia, mutta sisältävät erilaista tekemistä. Julkaisun yhteydessä päivät ovat hieman erilaisempia. Työ on aika itseohjautuvaa, kun prosessit ja työtavat on sovittu selkeiksi tuotepalveluiden ja koko tuotekehitystiimin kanssa.

Minun tehtävänkuvassani korostuu ehkä hieman enemmän kuin muilla testaajilla yhteistyö tuotepalvelut-tiimin kanssa eli käyn paljon läpi asiakkailta tullutta palautetta ja tikettejä.

Miksi Buildielle kannattaisi tulla töihin? Mitkä ovat sinun mielestäsi parhaimmat puolet Buildiessa?

Parasta on kyllä erinomainen työympäristö: mukavat työkaverit, hyvät puitteet ja työkalut ovat huippuluokkaa. Ensimmäisten viikkojen aikana ajattelin rehellisesti, että ”voiko työelämä olla näin kivaa.”

Hienoa omassa työssä on se, että voin aidosti auttaa kehitystiimiä tekemään paremmin tuotetta ja näkee omin silmin, miten ominaisuus paranee koko ajan. Erityisesti uusimman Buildien ominaisuuden, työnohjauksen, parissa tuli tehtyä paljon tiivistä testaamista ja keskustelua kehittäjien kanssa, mikä oli todella palkitsevaa ja tuli hyvä fiilis tekemisestä.

Rekrytointiprosessissa oli yksi erityisen positiivinen asia. Siinä oli tehtäväosuus, jossa pääsi tekemään oikeaa testausta. Siinä pystyi itsekin arvioimaan hyvin, että olisiko tämä tehtävä itselle mieluisa. Ja ylipäätään osaisiko sitä tehdä. Koulussa tuli tehtyä vähän testaamista omien kurssitöiden parissa, mutta nyt pääsi kokeilemaan toisen tekemän tuotteen testaamista. Se vahvisti mielenkiintoa tehtävää kohtaan ja on osoittautunut hyväksi valinnaksi itselle.

Millainen on mielestäsi hyvä ohjelmistotestaaja yrityksen ja työkaverin näkövinkkelistä?

Ammattimielessä muutama ominaisuus erottuu muista: tarkkaavaisuuden avulla huomaa poikkeavuudet ja mihin kannattaa tarttua nähdäkseen johtaako johonkin huonompaan, kommunikointitaidot (kirjallinen ja suullinen) ovat avainasemassa, perusteellisuus ja hyvät dokumentointitaidot auttavat tekemään töitä tehokkaasti eikä unohda omia huomioita tai mene sekaisin niissä.

Olen huomannut, että silmä harjaantuu melko nopeasti tässä hommassa, mutta pitää varmasti olla tiettyjä taipumuksia valmiina.

Minkä vinkin antaisit henkilölle, joka haluaa hakea Jr. Test Engineer -positioon Buildielle?

Jos ei ole aikaisempaa laajempaa kokemusta testaamisesta, niin kannattaa pohtia sen kautta, että onko ylipäätään kiinnostusta tai sopivaa luonnetta peilaten testaajaan tehtävänkuvaan. Jos on tehnyt hieman testausta esimerkiksi koulussa omien kurssitöiden kautta, niin siitä saa jo hieman tuntumaa. Jos positio kiinnostaa, Buildielle kannattaa kyllä laittaa hakemusta matalalla kynnyksellä, sillä testitehtävän avulla voi miettiä itsekin, että olisiko se aidosti itselle kiinnostavaa työtä. Voit esittää itsellesi konkreettisen kysymyksen: ”Olisiko kiva löytää poikkeamia?”

Entä mitä teet työn ulkopuolella?

Kaveriporukalla tulee pelattua paljon koneella, esimerkiksi League of Legendsia. Sen lisäksi on tietty porukka, joiden kanssa tulee käytyä pelaamassa lautapelejä Tavernassa. Merkittävin vapaa-ajan toimi kodin ulkopuolella on luonnossa oleminen. Tyttöystävän kanssa tulee tehtyä patikointiretkejä erityisesti lähialueilla. Sekä päivä- että yönylireissut ovat mukavia. Birgitan polku on hieno ja siellä on tullut käytyä telttailemassa. Nyt on haaveissa, että voisi hypätä pyörän selkään, ajella laavulle ja jäädä yöksi.

Kiinnostaako Buildie työnantajana? Meillä on juuri Test Engineerin paikka haussa. Katso ilmoitus tästä ja laita hakemusta tulemaan!